Paikallispoliitikon palsta

Paikkakunta positiivisuus

Torstai 11.2.2021 - Eero Sistonen


Kuntavaalit lähestyvät ja ehdokasasettelu on meneillään jokaisella puolueella. Mediaa seuraamalla kuntavaaleista ja päätöksenteosta saa välillä sellaisen kuvan, että kuka ihme haluaa lähteä vaikuttamaan kotikuntansa asioihin, kun tiedossa ei ole muuta kuin vastakkainasettelua ja piikittelyä toisia kohtaan. 

ILMAPIIRI

Itse olen huomioinut, että kärjistäminen, vastakkainasettelu, mustavalkoinen ajattelu ja ihmisiin kohdistuva arvostelu ovat saapuneet jossain määrin myös kuntapolitiikan tekemiseen. Rantasalmella tämä ei ole onneksi ilmiöksi noussut, ja toivottavasti pysyykin vähäisenä. Päätöksenteon ilmapiiri on ollut avoin ja keskusteleva, vaikeat asiatkin on saatu käsiteltyä yhdessä. 

Kuntapolitiikassa, jossa päätetään ihmisiä koskettavista asioista, asutaan muiden päättäjien kanssa samalla alueella, ollaan tekemisissä harrastuksissa, töissä ja muutoinkin kuin päätöksentekopöydän ympärillä, lienee hyvä, että keskitytään asioihin asioina ja annetaan erilaisille ajatuksille tilaa keskustelussa menemättä henkilökohtaisuuksiin. 

Olen yrittänyt vältellä kyseistä toimintatapaa (kärjistämistä, vastakkainasettulua jne), antanut mennä tällaisten kommenttien toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Yrittänyt ohjata keskustelua takaisin aihepiiriin ja hakenut yhdessä ratkaisuja. Osassa asioista on onnistuttu, osassa ei. Varmaan tässäkin on itsellä parannettavaa ja yritän kehittyä paremmaksi huomioimaan erilaiset näkökulmat.

Koirat_auringonlasku.JPG

POSITIIVISUUS

Viimeisen vuoden aikana mielessä olen pyöritellyt positiivisuuden sanomaa. Olen luonteeltani positiivinen ja vaikeuksienkin keskellä etsin positiivisen tulokulman ongelmiin. Positiivisuus on myös mediassa ollut paljon esillä ja välillä mietin, joko sana on kokenut inflaation.

Positiivisuudelle on monenlaisia määritelmiä, itse määrittelen sen myönteisenä suhtautumisena ihmisiin ja asioihin sekä elämää ohjaavana asenteena, jossa nähdään enemmän mahdollisuuksia kuin uhkia. Vahvuuksien kautta toimimisena ja heikkouksien kehittämisenä. Positiivisuuteen kokonaisvaltaista määritelmää on vaikea kirjoittaa, jokainen näkee ja kokee sen omanlaisenaan. 

Suo_koira.JPGMiten positiivisuus nyt sitten liittyy päätöksentekoon tai politiikkaan? Eihän siellä ole mitään positiivista. Pelkästään säästetään ja leikataan. Lakkautetaan palveluja. Väestönmäärä vähenee. Verotulot ja valtionosuudet pienenee. Lista on pitkä asioista, joita kuulee ja nostetaan esille edellä kuvatuilla tavoilla. Voin sanoa, että kyllä tällaisen peruspositiivisen ihmisen on ollut haastavaa, kuluttavaa ja välillä väsyttävääkin tarpoa tuon listauksen kanssa eteenpäin. Mutta yhdessä niistä on menty eteenpäin ja aina on löydetty vähintään pieni positiivinen kulma asioihin.

PAIKKAKUNTA POSITIIVISUUS

Otsikoin tämän kirjoituksen paikkakunta positiivisuudeksi. Kyseiseen termiin tai sanapariin en ole törmännyt ja lanseeraan sen nyt ainakin itselleni kantavaksi teemaksi tuleville vuosille. Paikkakunta positiivisuuden voi jokainen makustella sopivaksi omaan suuhunsa. Vähän kuin laskiaispullan joku tykkää syödä kermavaahdolla, toinen mantelimassalla. Samalla tavalla paikkakunta positiivisuutta voi jokainen miettiä omalle kohdalleen sopivaksi. Mitkä asiat saavat onnelliseksi ja myönteiseksi asua, elää ja oleskella paikkakunnalla? 

Laskiaispulla_kermavaahdolla.JPG

Paikkakunta positiivisuus näkyy minusta ihmisten kautta, jokaisella on jotakin annettavaa omalle asuinympäristölleen. Paikkakunnan mahdollisuudet on tunnistettu ja niitä hyödynnetään paikkakunnan elinvoimaisuuden parantamiseksi. Yhtälailla kyseessä voi olla pitäjä positiivisuus, paikallispositiivisuus taikka yhteisöpositiivisuus. Oleellisinta on mielestäni, että uhkien, riskien ja vastustamisen liiallisen korostamisen sijaan huomattaisiin käyttää energiamme käsillämme olevien mahdollisuuksien hyödyntämiseen. Ja se ei tarkoita sitä, että riskit ja uhkat pitäisi sivuuttaa vaan ne pitää tiedostaa, mutta niille ei saa antaa liikaa sijaa. 

Joten tulevissa kirjoituksissani tulen käsittelemään ajankohtaisia asioita lähtökohtaisesti positiivisten näkökulmien kautta ja siten, millaisia mahdollisuuksia ne luovat meille. Pyrin kirjoituksissa realismiin, mutta joukossa saattaa olla myös mukana idealismia, toivoa sekä visiointia tulevasta.

Mukavaa kevättä kaikille!  

Avainsanat: kuntavaalit, positiivisuus, paikkakunta, elämä, päätöksenteko, kunta, Rantasalmi, paikkakunta positiivisuus