Paikallispoliitikon palsta

Valtuustokauden 2017-2021 viimeinen valtuuston kokous

Maanantai 31.5.2021


Valtuuston kokous 31.5.2021

Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, viranhaltijat ja valtuuston kokousta seuraavat. 

Neljä vuotta sitten Suomi vietti 100-vuotisjuhlavuottaan ja tämä nykyinen valtuusto aloitti toimikautensa 1.6.2017. Ponnekkaasti, toiveita repussa, uusia ja kokeneita mukana, alkoi neljän vuoden taival kunnan asioiden hoitamisessa. Suomessa valmisteltiin Sote-uudistusta, kuten tälläkin hetkellä. Kuntatalous oli enemmän ja vähemmän haasteita täynnä, kuten tällekin hetkellä. Rantasalmella pohdittiin kiinteistöjen kohtaloa, matkailun kehittämisen keinoja, valmisteltiin sote-muutosta, kuten tälläkin hetkellä. 

Tämän hetken tiedon mukaan olemme valtuustokauden viimeisessä kokouksessa ja tässä vaiheessa on hyvä tehdä hieman katsausta menneeseen. Aivan ensimmäiseksi haluan kiittää kaikkia valtuutettuja ja viranhaltijoita tästä neljän vuoden ajanjaksosta. Meillä on ollut paljon hyviä hetkiä, mutta myös aika ajoin vaikeita hetkiä, jolloin venymistä ja joustoa on tarvittu puolin ja toisin. Aina on kuitenkin löydetty asioissa positiivinen puoli ja asioiden käsittelyn jälkeen olemme pystyneet jatkamaan keskustelua vaikkapa kuulemisten vaihtamisella. Ei ole tarvinnut käydä mököttämään ja jurputtamaan. Olemme mielestäni onnistuneet pysymään asiassa ja toivon, että tulevalla valtuustolla myös keskusteluyhteydet toimisivat kaikkien osapuolten kesken.

Missäs muussa olemme onnistuneet? Kuntatalouden osalta neljän vuoden ajanjakso on ollut ylä- ja alamäkiä, kävimme hipomassa kriisikuntarajoja, on tehty taloudentasapainottamisohjelmaa, haettu harkinnanvaraista valtionosuutta, nostettu veroprosentteja ja taksoja, myyty omaisuutta. Kuntalaisten näkökulmasta on saattanut välillä näyttää poukkoilulta, mutta tähtäin on ollut kaikissa päätöksissä kunnan itsenäisenä pysyminen. Siinä tavoitteessa olemme onnistuneet, mutta se on vaatinut kaikilta venymistä äärirajoille. Tuleva, uusi valtuustokausi todennäköisesti ei tule olemaan yhtään helpompi, mutta toivon, että kaikkien tällä kaudella tehtyjen toimien ja päätöksien myötä olisi helpompi jatkaa töitä ja ryhtyä töihin. 

Keväällä julkaistiin kuntatutka, johon on kerätty erilaisia mittareita kuntien toiminnasta talouden, elinvoiman, terveyden ja ilmapiirin osa-alueilta. Mittarit kertovat paljon toiminnasta, minäkin olen saanut palautetta, että miten huonoja tuloksia Rantasalmi kyseisillä mittareilla on saanut. 

Hyvä on kysyä ja tarkastella kuntatutkan tuloksia neljän vuoden takaiseen, onko menty mihin suuntaan ja missä asioissa?

Missä asioissa olemme huonoja, missä asioissa olemme pärjänneet? Millaisia tekijöitä kyseisen mittarin taustalla on ja voimmeko miten vaikuttaa niihin?

Huoltosuhde, väestön ikääntyminen, muuttovoitto/tappio, koulutustaso yms. Mihin kaikkiin voimme kunnan päätöksillä vaikuttaa ja miten nopeasti keinot alkavat purra? Moni kuntatutkan mittareista on sellaisia, että niihin ei ole nopeita ratkaisuja olemassa ja tuloksia on hyvä verrata pidemmällä aikavälillä. Useampi kuntatutkan tuloksista on itseasiassa paremmin kuin neljä vuotta sitten. Ainakin itselle tämä antaa uskoa siihen, että jos ei kaikki, niin ainakin iso osa tekemistämme ratkaisuista ja päätöksistä on ollut oikeansuuntaisia ja ehkä kuitenkin sellaisia, joilla olemme päässeet parempaan päin.  

Isot asiat muuttuvat ja muutetaan hitaasti, riittävästi murrosvaiheeseen aikaa ja ihmisille tilaa sopeutua uuteen. Pieniä asioita on saatu tällä kaudella hyvin aikaiseksi, liikkuva koulu, kuntalaisten osallistaminen ja kuuleminen, työllisyys on parantunut, päiväkoti saatiin Honkakujalta pois ja toivon todella, että pian myös uusiin tiloihin uusista väistötiloista, koulun peruskorjausta on jatkettu suunnitelman mukaan, kunnan kiinteistöissä on edetty suunnitelmallisesti, sosiaali- ja terveyspalvelut ovat toimineet kuntamme kokoon nähden hyvin, kehitystä on tapahtunut monella saralla. Erityisen iloinen olen siitä, että korona pakotti meidät ottamaan uusia työskentelytapoja käyttöön, digitaalisuuden saralla vuoden aikana hyppy on ollut melkoinen ja sitä pitää jatkaa edelleen. 

Neljän vuoden kertaaminen lyhykäisyydessään on hankala tehtävä ja kaikkea ei oikein pysty tähän tiivistämään. Kiitän vielä kertaalleen kaikkia valtuutettuja ja viranhaltijoita, erityiskiitos niille valtuutetuille, jotka ovat jättäytymässä pois, on ollut mukavaa tehdä yhteistyötä kanssanne.

Kiitos myös kaikille kuntalaisille, yhteistyökumppaneille, yrittäjille ja vapaa-ajan asukkaille, joiden kanssa olemme saaneet toimia ja toivottavasti myös tulevaisuudessakin pääsemme tekemään Rantasalmesta parempaa paikkaa asua, elää ja toimia. 

Loppuun vielä pätkä Lauri Viidan runosta, jota siteerasin 2017 veteraanien juhlassa:  

Luo mennessä latua, 

tule valmista takaisin.

Satusäkki hartioillas ;

side päässä sillan luona,

sadut visko virran viedä

myllyn alle mustaan veteen,

niin ne kerran kylätiellä 

tosina vastaasi tulevat.

Silloin myös lausuin seuraavalla tavalla, jotka sopivat nykyhetkeen ja ovat sovellettavissa myös luottamustehtävien hoitamiseen:

Jokainen veteraani on luonut oman latu-uransa elämänsä aikana. Valmista latua ei ole ollut vaan yhteiskunta on rakennettu alusta alkaen yhdessä toisiin uskoen ja luottaen. On toivottu, että tulevaisuus on rauhan ja yhteisöllisyyden aikaa. Näin Suomessa on onneksi ollutkin. Tulevaisuuden uhkat ovat muuttuneet ja elämme aikaa, jolloin yksittäisten ihmisten ratkaisut saattavat saada maailman sekaisin hetkessä. Tietoa tapahtumista saamme runon mukaisesti satusäkeistä useiden ihmisten hartioilta. Sadut kulkevat virran vieminä, tänä päivänä tietoliikennevirtojen mukana, kaikkialle hetkissä. Ihmisten mylly on runon mukainen musta vesi, joka haastaa meidät kyseenalaistamaan ja miettimään mikä tarina on tosi kun se kylätiellä vastaan tulee.  

Näillä sanoilla, oikein mukavaa kesää kaikille!