Paikallispoliitikon palsta

Rantasalmen 26.kansalliset hiihdot avauspuhe

Tiistai 21.12.2021


Hyvää huomenta ja oikein mukavaa neljättä adventtisunnuntaita. Joulu on jo aivan ovella ja saapuu hetki hengähtää arjen touhuista. 

Tervetuloa Rantasalmelle kansallisiin hiihtoihin kilpailemaan, seuraamaan kisoja ja nauttimaan yhdestä tärkeästä kansallislajistamme. Parin kuukauden kuluttua tällä samalla areenalla kilpaillaan koululaisten mestaruuksista ja ilo oli huomata, että nuorten sarjoissa osallistujamäärät ovat tänään erityisen runsaslukuiset. 

Yle uutisoi eilen, että talviliikuntavälineet, etenkin hiihtovälineet ovat tehneet hyvin kauppansa tänäkin vuonna. Isona tekijänä jutussa mainittiin lumitilanne eteläistä Suomea myöten, mutta myös välineiden kehittyminen kuntohiihtäjille helpommin huollettaviksi on lisännyt ihmisten kiinnostusta lajia kohtaan. Uutinen on positiivinen signaali useammassakin mielessä; hiihto on tunnetusti erittäin hyvä koko kehon liikuntamuoto, ihmiset ovat löytäneet ulkona liikkumisen ilon ja perinteinen lajimme saa uusia harrastajia, joista osa innostunee myös kilpailemisesta oman kunnon ylläpidon lisäksi. 

Tällä viikolla on myös uutisoitu ennätysalhaisesta huonosta fyysisestä kunnosta nuorten kohdalla. Tästä meidän kaikkien kannattaa olla huolissamme. Hyvällä peruskunnolla ja liikunnalla on koko yhteiskuntamme kannalta tärkeä merkitys. Mitä paremmin pidämme itsestämme huolta niin fyysisesti kuin henkisesti, sitä paremmin yhteiskunnallemme tulee menemään. Innostetaan ja kannustetaan urheiluseuroissamme lapset liikunnan iloon, oli kyseessä sitten hiihto tai parkour, pääasia, että jokaiselle löytyy mieleinen harrastus. 

Pyritään omalla toiminnalla mataloittamaan lajien välisiä kuiluja ja etsitään ratkaisuja yhdessä liikkumattomuuteen. Rantasalmella tulevana vuonna yhtenä kokeiluna tulee olemaan liikkuva perhe hanke, jota pilotoidaan Suomessa viidellä paikkakunnalla. Tarkoituksena on löytää hyviä käytäntöjä ja malleja liikuttaa koko perhettä. Tästä Suomen ladun, Etelä-Savon liikunnan ja kunnan hankkeesta kerromme alkuvuodesta lisää. 

Loppuun vielä totean uudelleen, että tasan kahden kuukauden kuluttua täällä on käynnissä valtakunnalliset koululiikuntaliiton hiihtomestaruuskilpailut ja toivon, että iso osa tänään täällä olevista nuorista olette kisailemassa ja aikuiset tulevat kannustamaan sekä mahdollisesti talkooavuksi, jotta saamme järjestettyä Suomen parhaat koululaisten kilpailut. 

Näillä sanoilla toivotan teille oikein mukavaa kilpailupäivää ja rauhaisaa joulun aikaa sekä erittäin liikunnallista uutta vuotta 2022!

Avainsanat: hiihto, aluevaalit, hyvinvointi, liikkuminen