Paikallispoliitikon palsta

Sosterin valtuuston avauspuheenvuoro 28.9.2021

Tiistai 28.9.2021


Arvoisat Sosterin valtuuston jäsenet, viranhaltijat ja paikalla olijat,

Kiitos luottamuksesta, että saan aloittaa hoitamaan valtuuston puheenjohtajan tehtävää. 

Näillä näkymin kausi tulee olemaan lyhyt, mutta sitäkin työntäyteisempi hyvinvointialueen valmistelun ollessa jo täydessä vauhdissa. Se mihin aikamme käytämme valtuuston osalta, toivon, että liittyy niihin oleellisiin seikkoihin, joilla pystymme varmistamaan Sosterin mission siirtyvän myös hyvinvointialueen käyttöön; ”alueen väestö on hyvinvoivaa ja toimintakykyistä. ” Kyseinen toiminta ajatus sisältää kaiken oleellisen, josta hyvinvointialueen valmistelussa on kysymys. 

Turvataan jokaiselle ihmiselle oikea-aikaiset, yhdenvertaiset ja laadukkaat palvelut. Näitä kohden meidän on mielestäni aikamme ja energiamme käytettävä. Keskinäisen kiistelyn ja erimielisyyksien sijaan etsitään yhdessä ratkaisuja ja toimintamalleja, joilla alueemme voi tulevaisuudessa paremmin. Keskustelua, vuoropuhelua ja ajatustenvaihtoa, varataan riittävästi aikaa muutokselle, koska mikään muu ei ole varmaa kuin jatkuva muutos.

Epävarmuutta ja -tietoisuutta tulemme kohtaamaan varmasti tulevina kuukausina, informaatiota tulee liikaa tai liian vähän, mutta niistä huolimatta pyritään jokainen omalta osaltamme rakentamaan luottamusta ja siltoja asioiden eteenpäin saattamiseksi. Kannustetaan toisiamme tekemään asioita paremmin kuin eilen teimme. Pidetään focus siinä, että Savonlinnan seutukunnalla sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut toimivat jatkossakin mahdollisimman hyvin. 

Ikärakenne, sairastavuus ja perinnölliset tekijät eivät taida olla puolellamme terveydenhuollon palveluita suunnitellessa ja toteuttaessa, mutta yritetään niistä huolimatta toimia ennakoivasti ja ennaltaehkäisevästi. Perusterveydenhuollon portaat ja matalan kynnyksen sosiaalihuollon palveluiden kautta pyritään toimimaan siten, että niillä pääsemme missiota kohden. Mietitään nykyisten toimintamallien lisäksi uusia avauksia vaikkapa liikunnan, taiteen ja kulttuurin kautta toteutettavaan hyvinvoinnin lisäämiseen ja tuetaan omalta osaltamme kuntien tekemää työtä hyvinvoinnin parantamiseksi. 

Erikoissairaanhoidon osalta meillä riittää myös tekemistä. Kuinka pystymme pitämään kiinni riittävistä palveluista erikoissairaanhoidon osalta? Sopeutumista, yhteistyötä ja uusia teknologioita pitää pystyä ottamaan käyttöön. Erikoissairaanhoidosta itse näen, että päivystys on kriittinen tekijä, vähän kuin kotivakuutus, se on tärkeä olla olemassa ja samalla toivotaan, että meidän ei tarvitsisi sitä käyttää. 

Loppusuoralla ollaan ja otan vielä esille vähemmän keskusteluissa olleen asian; ympäristöterveyden huollon. Tässä lähiaikoina ympäristöterveyden huollon järjestäminen pitää myös alueellamme ratkaista. Seutukunnalla on mm. merkittävästi maataloustuotantoa ja ympäristöterveydenhuollolla on tärkeä rooli kyseisen elinkeinon menestymisessä. Toisaalta mm. kiinteistöjen sisäilmaongelmat, uimarantojen vesien tutkimukset ja elintarviketurvallisuuteen liittyvät asiat nojautuvat myös ympäristöterveydenhuollon ammattilaisiin. Tälläkin sektorilla mission muistaminen tuottanee parhaan mahdollisen lopputuloksen. 

Jos nyt avauspuheenvuorossa joku osio jäi mainitsematta, niin yritän ottaa sen seuraavilla kerroilla esille. Sote-asiat ovat laaja kokonaisuus ja nämä edellä mainitut vain muutamia nostoja isosta kokonaisuudesta, jonka parissa pääsemme viettämään historiallisia aikoja. Onhan kyseessä yksi Suomen historian suurimmista uudistuksista. Kiitos edellisen kauden päättäjille sekä kiitos sote-uudistukseen osallistuville viranhaltijoille, ja isoimmat kiitokset Sosterin henkilöstölle tekemisestä ja jaksamisesta jokapäiväisessä työssänne. 

Vaikeiden ratkaisujen äärellä voi myös siteerata Shakespearea: Ollako vai ei olla, siinä Sote-pulma. Pidetään alueen väestön hyvinvointi ja toimintakyky ykköstavoitteena.

Kiitos. 

Avainsanat: sosteri, hyvinvointi, valtuusto