Paikallispoliitikon palsta

Pieni palanen verotuksesta...

Perjantai 15.4.2011 klo 12.40


Suomessa on mahdollisuus töissä käydessään vähentää verotuksessa työmatkojen kuluja. Omavastuuosuus taitaa olla 500 euroa. Itsekin tätä etuutta olen päässyt jonkin kerran hyödyntämään, kun ole kotipaikalta töihin ajellut useita kilometrejä. Tällä etuudella saadaan mielestäni jonkin verran tasa-arvoistettua maaseudulla asuvia ihmisiä verrattuna kaupunkien ihmisiin.

Pieni epäkohta tässä asiassa kuitenkin on. Jos korkeakouluopiskelija haluaa asua kotikunnassaan ja suorittaa sieltä käsin opintojaan toisella paikkakunnalla, niin yhteiskunnasta ei saa minkäänlaista tukea tähän. Kelan koulumatkatuki koskee ainoastaan toisen asteen opintoja, ei täydennyskoulutusta tai korkeakoulutusta. Myöskään verotuksen kautta asiaa ei ole tuettu eli korkeakouluopiskelijalla ei ole mahdollisuutta vähentää verotuksessa matkakulujaan, jos asuu toisella paikkakunnalla kuin opiskelut ovat. Opiskelu on kuitenkin opiskelijan työtä, joten miksei sitä verrata verotuksessa tältä osin työntekoon?

Tällaisia pohdintoja tuli vielä mieleen tässä vaalien loppumetreillä. Ajatuksena mielestäni pohdittavissa oleva, toteutuskin voisi olla mahdollista. Väärinkäytön mahdollisuudet tosin pitää selvittää tarkasti ennen kuin kyseinen asia voidaan toteuttaa.

Miksi tällaista asiaa pohdin? Tämä olisi yksi kannustin jatkaa asumista maaseudulla ja sitä kautta saada nuoria jäämään kotiseuduilleen kehittämään tärkeää aluetta, maaseutua. Etelä-Savossakin on pohdittu keinoja, millä nuoria saadaan jäämään alueelle, muuttamaan tänne ja asumaan tänne. Voisiko tässä olla yksi keino lisää?

Nämä ovat ajatuksia, jotka heräsivät kampanjan loppumetreillä. Ajatuksia saa kommentoida ja jalostaa eteenpäin. En ole vielä tämän tarkemmin asiaa pidemmälle pohtinut, joten kaikenlaiset kehitysideat otetaan vastaan.