Paikallispoliitikon palsta

Kuinkas kävikään?

Maanantai 11.4.2011 klo 22.10


Tuli mieleen laulun sanat ”Kun Suomi putos puusta”, kun miettii Suomen selviytymistä maailman laajuisesta taantumasta. Pikkuruinen Suomen maa taisteli ja vältti pahimman suden kuopan pankkikriisin keskellä. Vuonna 2007 ensimmäiset merkkinsä antanut maailman laajuinen kriisi lähti vyörymään kohti Eurooppaa Yhdysvaltojen holtittomasta asuntokaupankäynnistä. Näin ainakin olen käsittänyt. Suomi oli kavunnut hyvän matkaa puun latvaa kohti.

Se pyörähti myrskyn tavoin Kreikkaan ja Irlantiin, suuntanaan Islanti sekä Portugali. Euroopan Unionissa otettiin kovat otteet käyttöön. Valtioiden päämiehet sopivat erilaisista lainajärjestelyistä sekä vakautusmekanismeista, jotta syöksytuulet eivät puhaltaisi euron seteleitä omille teilleen.

Euron seteleitä, jotka omasta mielestäni helpottavat suuresti Suomenkin toimimista kansainvälisillä kentillä. Matkustamisesta on tehty helppoa ilman rahan vaihtoa. Kaupankäynnistä helpompaa, kun ei ole erilaisia kursseja euromaiden sisällä. Seuraava askel varmaankin on seteli- ja kolikkorahojen muuttuminen kokonaan sähköisiksi. Pääsemme nauttimaan pankki- ja luottokorttien iloisesta vinguttamisesta vaivattomuutensa ansiosta.

Suomi oli kiivennyt puuhun edellisen laman jälkeen 1990-luvulta perheiltä, sosiaalipuolelta ja pienituloisilta leikkaamalla ja säästämällä. 2000-luvulle mentäessä pystyttiin talouskasvun vauhdittamana aloittamaan maan rakenteiden kehittäminen ja vähempiosaisten huomioiminen sekä heidän elinolojensa parantaminen. Tuuli alkoi puhaltaa ulkomailta ja tähän kehittämiseen tuli paha katkos. Laman katkaisemiseen käytettiin nyt erilaisia keinoja kuin 1990-luvulla, nyt ei säästelty vaan elvytettiin. Vielä ei mielestäni pystytä arvioimaan elvytysten vaikutusta kokonaisvaltaisesti vaan kaikki on puolin ja toisin arvailua.

Euroalueella myllertää edelleen ja Suomi on omalta osaltaan mukana vaikuttamassa ja päättämässä euron tulevaisuudesta. Markka-ajan haikailijat ovat nostaneet päänsä pensaista ja elättelevät toivoa markan paluusta. Se olisi monen tekijän summa ja mielestäni tulisi aiheuttamaan pitkällä aikavälillä enemmän ongelmia kuin hyötyä Suomelle. Päätöksenteossa onkin muistettava ensin Suomen etu!

Valtion sisäinen taantuma on nyt kuitenkin taitettu ja vuoden 2010 aikana päästiin jo lievään taloudelliseen kasvuun. Suomen tilannetta ihmeteltiin maailmalla. Lama tai taantuma ei iskenyt pikkuruiseen maahan täydellä voimallaan. Olisiko kiittäminen Golf-virtaa, joka on muuttanut suuntaansa ilmastonmuutoksen myötä ja vienyt virtauksiensa mukana ongelmat muualle? Luulen kuitenkin, että suurimman työn on tehnyt hallitus ja eduskunta Keskustan johdolla, tarkalla ja vastuuntuntoisella politiikalla.

Suomi putos puusta, kun muu maailma heilutti puuta. Uusi kiipeäminen on alkanut. Kevään vaalit ratkaisevat kuinka korkealle Suomi kiipeää puussa.