Paikallispoliitikon palsta

Tiukkaakin tiukempi vaalitaisto

Keskiviikko 23.3.2011 klo 23.07


Iltapäivälehdet hehkuttavat toinen toistaan enemmän erilaisten vaaligalluppien tuloksia. Melkein joka päivä julkaistaan jonkin sortin tutkimus ihmisten äänestyskäyttäytymisestä. Vaalit ovat noin kuukauden kuluttua ja suurimman puolueen asemasta kisaavat galluppien mukaan neljä puoluetta: kokoomus, keskusta, perussuomalaiset ja sosiaalidemokraatit. Keskustelut pyörivät tällä hetkellä sen ympärillä, mikä puolue voittaa pääministerivaalit. Eli kuka on seuraava pääministeri? Se tiedetään 17. huhtikuuta.

Pitää kuitenkin muistaa eräs asia: Pääministeri on kuitenkin vain yksi henkilö muiden joukossa. Eli eduskuntavaaleissa valitaan jonkin verran myös muita ”toimihenkilöitä” kuin pääministeri. Tottahan se on, että pääministeri on seuratuin henkilö vaalien jälkeen.

Muilla ”toimihenkilöillä” tarkoitan näitä 199 muuta kansanedustajaa, jotka tarjoavat omaa panostaan Suomen kehittymisen ja hyvinvoinnin turvaamiseen. He valikoituvat erilaisiin valiokuntiin, jotka luovat pohjan kaikille esityksille, joista eduskunnassa päätetään. Valmistelut vievät aikaa joskus useita kuukausia ja tekeminen ei varmastikaan lopu kesken. Jokaiselle päivälle löytyy jotain mielenkiintoista asiaa. En itse vielä ole tätä päässyt kokemaan, mutta toivottavasti jossain vaiheessa pääsen. Ensimmäinen yritys on menossa ja toivottavasti voi sitten aikanaan sanoa: saletisti natsaa!

Mutta eduskuntavaaleihin on vajaa kuukausi aikaa ja mitä itse aion tehdä tänä aikana. Tekemistä riittää ja voin sanoa, että aina en tiedä mikä asia pitäisi hoitaa missäkin järjestyksessä. Sitä varten on onneksi paljon henkilöitä, jotka auttavat. Mutta kerron nyt oman näkemyksen mitä kaikkea minulla on tiedossa seuraavan  kuukauden aikana.

Opiskelut ovat yksi osa. Kolmannen vuoden opinnot ammattikorkeakoulussa vievät oman aikansa ja nyt kevään aikana on tarkoitus saada viimeisimmät kurssit sille mallille, että syksyllä olisi enää opinnäytetyö jäljellä. Siihen on täydet mahdollisuudet. Riippuu paljolti itsestä tämä asia.

Opiskelijatoiminta liittyy omalta osaltaan edelliseen kappaleeseen. Olen opiskelijayhdistysten toiminnassa mukana jonkin verran. Mikkelin ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksessa olen sosiaalipoliittisena vastaavana ja Savonlinnan ammattikorkeakouluopiskelijoiden hallituksessa olen jäsenenä. Tämä vie viikosta oman aikansa.

Sitten minulla on vielä työnteon mahdollisuuskin olemassa. Työskentelen aina kun vain mahdollista urheiluliikkeessä myyjänä. Tämä tietää lisätienestiä opintorahan yhteyteen ja voin todeta, että ei ole ollenkaan haitaksi. Työssäkäymisessä on myös se etu, että saan arvokasta kokemusta tulevaisuutta varten. Mutta kolme viikkoa ennen vaaleja olen pyytänyt taukoa töistä, jotta voin olla täysillä mukana Keskustan vaalimenestyksen tekemisessä.

Järjestötoiminta on lähellä sydäntäni. Kaiken tuon aiemmin kertomani lisäksi elämääni kuuluu muutama todella mukava järjestö tai yhdistys. Esittelen niistä nyt kuitenkin kaksi. Toinen on Keskustanuorten Itä-Savon piiri. Siinä toimin puheenjohtajana ja pääsen aika paljon näkemään ja kuulemaan erilaisia yhteiskunnallisia asioita. Aivan mahtavaa mielestäni!

Toinen on sitten urheiluseuran puheenjohtajuus. Tämä on melko uusi tuttavuus. Tässä hommassa olen toiminut tämän vuoden alusta saakka ja päässyt sinä aikana kokemaan vaikka mitä uutta. Urheilu on aina ollut lähellä sydäntäni ja pitkällisen suostuttelun jälkeen hyppäsin urheilumaailman kelkkaa myös luottamustehtävissä.

Niin ja sitten on vielä tämä yksi projekti nimeltään eduskuntavaalit. Olen tämän kaiken ohessa myös ehdolla kansanedustajaksi. Vaatimattomasti todeten, niin vaatii sellaiset 5 ja puoli tuhatta ääntä, jotta haave toteutuu. Tähän äänimäärään vaaditaan paljon työtä ja kilometreä maakunnassa. Taival on aloitettu vuosi sitten ja nyt alkaa olla kiireisimmät ajat edessä.

Näistä kaikista rakennan osaamiseni ja tieto-taitoni. Se, että olen Etelä-Savon nuorin ehdokas keskustalaisista, niin ei kerro sitä, mitä kaikkea osaan ja tiedän.  Edellä on mainittu asioita, joissa olen mukana ja joissa pääsen toteuttamaan yhdessä monen muun saman henkisen ihmisen kanssa erilaisia asioita.

Niin ja vielä loppuun pitää todeta sekin, että vaalien aikaan, jälkeen ja ennen on myös muutakin elämää. Perhesuhteet ja ystävien tapaaminen, harrastaminen ja kaikki muu sosiaalinen toimintakin täytyy muistaa kaiken kiireen keskellä hoitaa. Voimia kaikille arjen ahertajille!