Paikallispoliitikon palsta

Jäätä muuallakin kuin lasissa

Maanantai 7.3.2011 klo 22.16


Mutta tässä kirjoituksessa ajattelin kertoa jotain muutakin kuin talven pakkasista. Etelä-Savon alueella matkailun merkitys tulevaisuudessa yhtenä elinkeinonmuotona jatkaa kasvuaan. Kesäaika on ollut vahvuutemme vesistöjen, kauniiden maalaismaisemien, erilaisten tapahtumien ja monen muun asian johdosta. Monipuolisuus kesäaikaan on ollut matkailijoille ilonaihe.

Nyt voimme ylpeillä alueemme innokkuudesta ja uusista avauksista talvimatkailun puolella. Retkiluistelu on ollut alueemme vetonaula ja se tuo paljon kävijöitä alueellemme talviaikaan. Aivan mahtava asia. Matkailijat vilkastuttavat muuten hiljaista talviaikaa ja tuovat tasaisemman tulon monille pienyrittäjille, joilla talviaika on ollut hiljaisempaa aiemmin. Sanoisin, että pienestä innovaatiosta on lähtenyt isompi pyörä liikkeelle.

Tämän vuoden talviloma-aika on näin tavallisen tallaajan silmin vaikuttanut edellisiä vilkkaammalta. Ainakin tapahtumien ja näkyvyyden osalta. Mainitsen näistä nyt yhden tapahtuman, joka pääsi äskettäin hienosti valtakunnankin mediaan missikisojen yhtenä kiertuepaikkana. Jäälinnafestivaalit on tämän tapahtuman nimi. Useana vuonna toteutettu jäänveistoon keskittyvä tapahtuma on toteutettu hienosti ja oikeassa ympäristössä. Linna ja vesistöt luovat oman viehätyksen tälle erilaiselle talviselle harrastukselle tai joidenkin osalta ammatille.

Puruveden kirkas jää sai hienoja muotoja ammattilaisten käsissä ja taisi jokunen jääkimpale muokkautua myös uudenlaiseksi missien käsien kautta. Yksi uusi tapa hyödyntää vesistöämme. Harmi vain, että mikään ei ole ikuista. Itse ennätin katsomaan luomuksia liian myöhään ja ne olivat jo sulaneet ja muuttaneet muotoaan alkuperäisistä melkein tunnistamattomiksi. Mutta ehkäpä ensi vuonna ennätän katsomaan veistokset heti niiden valmistuttua.

Tämän tekstin halusin kirjoittaa, koska mielestäni on mukavaa nähdä jäätä muuallakin kuin korkeareunuksisessa lasissa pölkkypaarin terassilla auringonpaisteessa lekotellessa. Eli nyt odottelemme uusia avauksia hyödyntää vesistöjemme jääpeitettä. Tästä on hyvä jatkaa!

 

Avainsanat: matkailu, jäälinna, talvi, pakkanen, jää, puruvesi