Paikallispoliitikon palsta

Kolmen kaupungin yliopisto

Lauantai 5.3.2011 klo 20.56


Yhteistyö erilaisten tahojen tai toimijoiden kanssa on kaikille ihmisille yksi tämän ajan perustavanlaatuisista tehtävistä. Ihmisten täytyy olla sosiaalisia ja aktiivisia toimijoita suuntaan ja toiseen, muuten tipahtaa kärryiltä ja matkan jatkaminen saattaa olla työläämpää.

Miksi aloitan kirjoitukseni näin? Toimiessani erilaisissa työympäristöissä ja harrastuksissa olen huomannut vuorovaikutustaitojen ja yhteistyön voiman tehokkaaksi toimintatavaksi. Luulen, että moni lukijakin allekirjoittaa tämän saman asian.

Itä-Suomen yliopisto on toiminut reilun vuoden, ja itse sivusta seuranneena olen ihmetellyt erilaisia kirjoituksia Savonlinnan kampuksen osalta.

Puhutaan kahden miljoonan euron puuttumisesta ja väläytellään opettajankoulutuksen siirtämisen olevan taloudellisesti kannattavampaa suurempiin yksiköihin. Onpas kerrakseen yhteistyön ja verkostoitumisen voimaa!

Jos Savonlinnasta aloitetaan säästösyistä ajamaan toimintaa alas, siinä murenee samalla koko Itä-Suomen yliopiston lähtöajatus: yhdistää kolmen maakunnan alueella toimivat tieteenalat saman katon alle, jotta pystytään turvaamaan laadukas ja monipuolinen tutkimustoiminta koko Itä-Suomessa.

Yliopistot ovat tienraivaajia, jotka näyttävät toiminnallaan mallia kaikille. Yhteistyön avulla pystytään hyödyttämään suurempaa aluetta ilman, että toimintaa karsitaan pienimmästä päästä.

Opettajankoulutuksella on ja tulee olemaan tärkeä tehtävä suomalaisen yhteiskunnan ylläpitämisessä ja kehittämisessä.

Savonlinnan OKL:n mahdollisuus olla alueen uudistajana on korvaamaton. Sillä olisi mahdollisuus nostaa profiiliaan esimerkiksi täydennyskoulutuksen tarjoamisessa. Tällä tavoin laajennettaisiin tarjontaa, eikä oltaisi yhden langan varassa.

Jos OKL ajetaan alas, niin itse luulen, että alueemme mahdollisuudet saada opettajia pidemmällä tähtäimellä heikkenevät ja sitä kautta pikku hiljaa muukin toimintaympäristö alkaa kuihtua.

Mitä tulee viime aikaisiin kirjoituksiin esimerkiksi Itä-Savossa, niin kummastelen keskustelun sävyä.

Käsittääkseni OKL ei ole lakkautumassa Savonlinnasta. Tosin en ymmärrä myöskään lyhytnäköistä politiikkaa laitosta kohtaan. Joka vuosi keskustellaan samasta aiheesta.

Edettäisiin tehdyn strategian mukaisesti, eikä pompoteltaisi asiaa turhan päiten edestakaisin. Strategiassa käsittääkseni lukee edelleen, että yliopisto toimii kolmessa kaupungissa. Tätä tosi seikkaa ei voi sivuuttaa yliopiston päätöksen teossa!

Avainsanat: okl,